Sunday 10 June 2012

KEK CHIFFON PANDAN

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu..

Apa khabar semua? Semoga sihat semuanya yer...hari ini merupakan hari terakhir cuti persekolahan...walaupun cuti sekolah tak der kena mengena sangat dengan saya tapi sedikit sebanyak ia menjejaskan waktu keluar untuk saya pergi kerja..saya kena keluar awal pagi walaupun pada hari biasa, masa perjalanan ke pejabat tak sampai 10 minit...


Apapun, bukan itu yang hendak saya bebelkan kat sini..saya nak kongsi resepi kek chiffon pandan yang sangat sedap...hehe...betul saya tak tipu..kalau tak caya cuba buat, meh saya kongsikan resepi yang saya ambik kat sini...percayalah kek ini sangat sedap...


Bahan-bahan 

Bahan A
* 6 biji kuning telur
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir
* pewarna hijau dan perisa pandan
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak (saya guna self raising flour, jadi saya tak letak baking powder)
* 2 sudu kecil baking powder* diayak


Bahan B
* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir
* 1 sudu kecil cream of tar tar


Cara-cara

Bahan (A): 

  1. Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. (tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
  2. Masukkan pewarna hijau, minyak dan santan dan kacau lagi.
  3. Masukkan tepung(yang telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan. dahulu.
Bahan (B): 
  1. Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
  2. Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
  3. Masukkan cream of tartar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
  4. Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit.Guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
  5. Tuang adunan ke dalam periuk lubang (tak perlu dilenser).
  6. Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
  7. Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan diredai kek sehingga sejuk.
  8. Setelah sejuk, bolehlah dipotong dan hidangkan (hantar rumah jiran)...hehehe...

Wednesday 6 June 2012

KEK MARBLE TRIO

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Lama betul menyepi...nak dikatakan sibuk, ye lah kot...sebenarnya tak ke mana ada jer cuma low profile sikit..hihi...biasalah kalau dah kerja, bila balik rumah dah jadi malas..apapun semangat membaking tetap membara dan membuak-buak dalam jiwa...ini adalah salah satu buktinya..hehe...




Hari ini saya nak kongsikan kek yang saya buat untuk dibawa balik kampung pada minggu lepas..ini adalah hasil jalan-jalan di di sini dan tak ketinggalan kakak yang sedang berada di Tanah Suci ini (semoga mendapat umrah yang mabrur)...tak tahu apa buah tangan yang hendak di bawa balik...kan balik dengan tangan kosong tak best pulak...so, saya buatkan kek ini (bersama - sama dengan kek chiffon oren dan juga cream puff)...kek ini sedap dengan gabungan rasa coklat, strawberi dan sedikit perisa ros..nampak sedikit meriah dengan gabungan warna-warnanya yang cantik...



Jom saya sharekan resepinya di sini:

MyKitchen's Recipe
By: CMG 

300g butter 
280g tepung gandum (saya guna self raising flour) 
1 sudu besar susu tepung 
1 teaspoon baking powder (saya tak letak sebab saya dah guna self raising flour)

5 biji telur gred A
1 sudu besar ovelette
250g gula halus 
30g gliserin*
20ml air (dicampur dengan gliserin)
1 1/2 sudu teh chocolate emulco1 sudu teh strawberry emulco
1/2 sudu teh esen ros

Cara-cara membuatnya:

1. Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.2. Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovellete, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu.4. Perlahankan sedikit kelajuan mixer dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.


CATATAN DARI CIK MAT GEBU :- Kalau tak ada gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50ml susu cair atau whipping cream (saya gunakan susu cair). Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.