Rasanya kek ini adalah kek yang ada dalam setiap buku resepi mana -mana yang minat dalam arena membaking ni...kek asas...buatnya pun senang...rasanya pun sedap...apatah lagi kalau makan panas2...
Sehari dua ni balik dari ofis biasanya lepas maghrib..ikutkan tahap kepenatan, dah tak mampu nak buat apa2 lagi..namun tekak ni terasa sangat nak makan kek ni hari ni..bila tengok semua bahan untuk membuatnya ada, rasanya bolehlah memenuhi keinginan sepanjang perjalanan balik rumah tadi...
Saya dapat resepi ni dari kawan kepada kawan...dan saya kongsikan di sini pada sesiapa yang teringin mencuba...it's a very simple recipe...
Bahan2nya:
1 1/2 buku mentega
300g gula castor
300g tepung
1 tsp baking powder (*kalau guna self raising flour, tak perlu masukkan)
1 tsp soda bicarbonate
2 tbsp susu tepung
Esen vanilla
1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan esen vanilla. Pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan tepung (yang telah dicampurkan dengan soda bicarbonate, baking powder dan susu tepung) sedikit demi sedikit. Pukul perlahan-lahan.
4. Asingkan adunan kepada dua bahagian.
5. Masukkan cocoa powder kepada satu bahagian. Bahagian yang lagi satu dikekalkan kepada adunan asal.
6. Masukkan berselang - seli antara adunan asal dengan adunan yang telah dicampurkan dengan cocoa powder.
7. Bakar pada suhu 180 darjah selama 45 hingga 50 minit.
* Untuk gambar yang ada di sini, saya hanya membuat dengan setengah adunan sahaja. Jika gunakan 1 adunan, saya menggunakan loyang 9 x 9 inci segi empat.
No comments:
Post a Comment