Wednesday, 6 June 2012

KEK MARBLE TRIO

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Lama betul menyepi...nak dikatakan sibuk, ye lah kot...sebenarnya tak ke mana ada jer cuma low profile sikit..hihi...biasalah kalau dah kerja, bila balik rumah dah jadi malas..apapun semangat membaking tetap membara dan membuak-buak dalam jiwa...ini adalah salah satu buktinya..hehe...




Hari ini saya nak kongsikan kek yang saya buat untuk dibawa balik kampung pada minggu lepas..ini adalah hasil jalan-jalan di di sini dan tak ketinggalan kakak yang sedang berada di Tanah Suci ini (semoga mendapat umrah yang mabrur)...tak tahu apa buah tangan yang hendak di bawa balik...kan balik dengan tangan kosong tak best pulak...so, saya buatkan kek ini (bersama - sama dengan kek chiffon oren dan juga cream puff)...kek ini sedap dengan gabungan rasa coklat, strawberi dan sedikit perisa ros..nampak sedikit meriah dengan gabungan warna-warnanya yang cantik...



Jom saya sharekan resepinya di sini:

MyKitchen's Recipe
By: CMG 

300g butter 
280g tepung gandum (saya guna self raising flour) 
1 sudu besar susu tepung 
1 teaspoon baking powder (saya tak letak sebab saya dah guna self raising flour)

5 biji telur gred A
1 sudu besar ovelette
250g gula halus 
30g gliserin*
20ml air (dicampur dengan gliserin)
1 1/2 sudu teh chocolate emulco1 sudu teh strawberry emulco
1/2 sudu teh esen ros

Cara-cara membuatnya:

1. Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.2. Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovellete, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu.4. Perlahankan sedikit kelajuan mixer dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.


CATATAN DARI CIK MAT GEBU :- Kalau tak ada gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50ml susu cair atau whipping cream (saya gunakan susu cair). Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.



No comments:

Post a Comment

Post a Comment