Friday, 13 April 2012

CHOCOLATE CHUNK MUFFIN


Dulu - dulu (rasanya sampai sekarang pun), saya tahu apa bezanya antara muffin dengan kek..pada saya muffin adalah apabila kek itu diletakkan di dalam paper cup..betul ke gitu..kalau sesiapa yang pakar kat sini, bolehlah bagi tau saya yer..saya tak kisah...hehe..



Ini dah berkurun saya buat...kalau tak silap penghujung tahun 2011...tapi tak sempat nak masukkan...masa tu bawa gi ke PD, mandi manda kat swimming pool..punyalah ramai manusia dalam pool, sampaikan pakcik saya kata, dalam pool tu, selak orang baru nampak air...biasa lah cuti sekolah kan..hehe...


Saya jumpa resepi ini dalam kawan baik saya ini.....yang diambil di sini terpesona untuk membuatnya lalu dicuba..hasilnya tak mengecewakan..di dalamnya ada cairan coklat...perggghhh....sedap wa cakap lu...


Nak resepi ke?Nah ambiklah kawang-kawang...(terlebih "G" sebab lately ni banyak kali sangat outstation ke Terengganu..dah berjangkit...



CHOCOLATE CHUNK MUFFINS 
sumber : Jun JC
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2nya:
6 sudu besar butter
4oz (112gm) bittersweet chocolate-cincang
2 cawan tepung gandum *
1/3 cawan serbuk koko *
1 sudu besar baking powder *
1/2 sudu teh baking soda * (*diayak)
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan gula castor
1 1/4 cawan buttermilk/sour cream
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
coklat chips dan almond nibs secukupnya ~ utk taburan

Dlm periuk kecil masukkan butter & 1/2 dr coklat, cairkan & ketepikan.
Dlm mangkuk besar campurkan semua bahan kering, kemudian masukkan telur, sour cream atau buttermilk & vanilla kacau rata.
Masukkan coklat cair & lebihan coklat yg dicincang td dan gaul hingga sebati. (jgn overmix)
Tak perlu risau kalu ada lump2 sikit. masukkan dlm muffin pan.
Bakar dlm oven yg suhunya 180C selama 20-25 min

* cara menghasilkan homemade buttermilk:
1 cawan susu segar + 1 sudu besar jus lemon/cuka
kacau2 dan biarkan dlm 10 - 15 minit baru lah digunakan..
** buttermilk juga boleh disubkan kepada yogurt


SELAMAT MENCUBA!!!!!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment