Friday, 13 April 2012

KEK PANDAN MARMAR


Waaaa...kek lagi...lupakan pada alat penimbang...makan jer...x payah risau-risau..lepas tu petang2 lepas balik kerja buat-buat la pegang raket badminton kejap...konon nak beriadah dengan anak jiran... baru 2,3 kali serve, nampak pokok bergoyang hebat, ada monyet atas pokok mangga, terus lari bertempiaran..bukan berpeluh sebab main badminton tapi sebab lari dikejar dek monyet..ish ish ish...takpelah, keluar la jugak peluh 2,3 titik...so, lepas tu tanpa rasa bersalah makan kek sebab kononnya dah exercise tadi...*hampeh... 


Kek ini juga akan menjadi pilihan saya untuk melepaskan tekanan perasaan..sebab rasa dia yang sedappp..semua sedaplah..camano nak buek....belasah ajer lah...





Resepi ni sekali lagi dari blog Kak Ita..saya tempekkan resepinya di sini...




KEK PANDAN MARMAR
Olahan oleh : Yatie 
Terjemahan oleh : Adnan Ibrahim CMG

Adunan di bawah untuk 1/2 daripada resepi adunan asal


125 gram mentega, cair dan sejukkan
125 gram gula kastor
125 gram tepung gandum, diayak 
4 biji telur gred A
1/2 camca besar ovallate
2 camca besar susu pekat manis
1/2 camca besar esen vanilla
1/2 camca besar coklat emulco
1 camca besar serbuk koko
1/2 camca besar pes pandan
Badam cincang untuk hiasan (optional)
Dusting powder @ gula aising untuk hiasan


Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin bulat berukuran 7 atau 8 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
Dalam mixing bowl, masukkan tepung, gula kastor, ovallate, telur dan susu pekat manis, kacau rata dengan whisk hingga semua sebati.
Kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu (kurang lebih 7 - 8 minit).
Tuang mentega cair dan gaul rata dengan spatula.
Bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak, satu diletak pandan paste, kacau rata.
Satu lagi diletak esen vanilla, coklat emulco dan serbuk koko, kacau sebati.
Sudukan cara berselang seli antara adunan pandan dan coklat. Mulakan di bahagian tengah tin, hingga siap.
Tabur dengan badam cincang, dan bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak.
Keluarkan kek dan terbalikkan atas jaringan, buang kertas alas dan biar kek sejuk.




Hanya satu perkataan untuk menggambarkan kek ini...sedapp...so, makanlah tanpa waswas...

No comments:

Post a Comment

Post a Comment