Sunday 22 December 2013

SNOW CHEESE CAKE

Assalamualaikum dan salam pagi Isnin kepada semua sahabat-sahabat di alam maya. Masuk minggu baru dan kita sedang meniti hari - hari terakhir di tahun 2013. Tak lama lagi 2014 akan menjelang. dah tercapaikah semua azam yang kita pahatkan untuk 2013? Sudah bertambahkah amal dan keimanan kita? Semoga kita semua sentiasa dipayungi rahmat dan kasihsayangNya...dan semoga taqwa kita semakin meningkat seiring pertambahan usia..



Entry ini adalah yang dah lama tertangguh. Saya sendiri dah lupa bila masa saya buat kek ini. Tapi rasanya masih ada...teringin nak buat lagi...tunggulah masa dan hari yang sesuai yer. Resepinya saya jumpa kat sini. Terima kasih kepada Kak Nor yang sudi berkongsi resepi ini..yang sangat walla rasanya...keknya sangat lembut dengan lelehan cheesenya...aduhai...tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata kesedapannya...hehehe..

Saya copy & paste resepinya disini.

KEK CHEESE BERSALJI
resepi : Sherry mz@MyR
sumber: Kzai@Teratakimpian
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
UNTUK KEK:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) ~ k.nor guna tpg gandum biasa
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM:
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)

UTK TOPPING:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.


Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2013/01/kek-cheese-bersalji-snow-cheese-cake.html#ixzz2oFicM8gl

Membuatnya tidaklah sesusah mana cuma perlukan sedikit usaha sahaja. Saya percaya sesiapapun akan setuju dengan saya bahawa kita akan rasa sangat berpuashati bila apa yang kita buat menjadi walaupun kita berpenat lelah membuatnya...betul tak? Hehehe...saya dah makan kek ini tanpa rasa bersalah...


Kepada penggemar cheese cake,selamat mencuba...I bet you'll love this cake very much.Believe me...

2 comments:

  1. kak ruby kek suka sngt kek ni, lebih2 lg mkn waktu keluar je dr peti ais, mmng sdp....

    ReplyDelete
  2. Memang sedap kan kak? Terasa - rasa di dalam mulut ni..hehe...salam kenal..terima kasih sudi menyinggah...

    ReplyDelete