Wednesday 25 December 2013

Cuti - cuti di Kundasang

Assalamualaikum...


Cantikkan tempat ni? Rasa macam kat oversea pulak....hehehe....ini sebenarnya kat negara kita jer...Kat Kundasang Sabah...awal November yang lepas saya telah bercuti di Sabah. Sabah adalah negeri yang suka saya kunjungi kerana pemandangannya yang sangat indah dan cantik. Macam bercuti kat luar negara pulak rasanya...hehe....saya bersendirian sahaja ke sana kerana ada adik angkat di sana. Kami tidak plan untuk ke mana-mana...walau bagaimanapun, esoknya kami tiba2 merancang untuk ke Kundasang. Kami bertolak awal pagi dan merancang untuk bermalam di sana. Oleh kerana kami tidak book hotel dari awal, maka menggagau jugaklah mencari hotel pada petang tu...kebetulan masa tu cuti bersambung-sambung. Alhamdulillah akhirnya kami dapat satu bilik di Kinabalu Pines Resort. Itupun tinggal satu bilik jer...siap receptionist tu ugut, kalau tak sampai dalam masa 5 minit, bilik tu akan diberikan kepada orang lain...haiii..main ugut pulak dia..mentang-mentanglah demand tinggi masa tu...





Hotel ini sangat strategik...kerana dari hotel boleh nampak puncak Gunung Kinabalu di awal pagi...aduhh..cuacanya pulak sejuk...nyaman sungguh...awal-awal pagi sebelum sarapan dah sibuk bergambar...sebab pemandangannya yang sangat cantik...ini adalah sebahagian gambar yang saya snap..ada banyak lagi..kalau ada masa, saya akan update kemudian...

Saya tak sabar nak pergi lagi....

TART NENAS

Assalamualaikum...

Salam 26hb Disember 2013. Semakin ke penghujungnya 2013 ini. Pasti pelbagai suka duka pahit manis yang kita tempuhi...semoga apa jua yang kita hadapi menjadikan pengalaman yang mematangkan diri. 

Hari ini saya nak share resepi tart nenas. Saya dah pernah share dulu tapi ini versi lain sikit. Mesti pelik kan bukan musim raya, nak kongsi resepi ni. Tapi sebab saya selalu buat...selalu ada permintaan.Sekarang ni tart ni dah melalui variasi. Dah macam-macam bentuk orang buat...setakat ni saya hanya cuba kepada bentuk bunga sahaja. 






Jom saya share resepi:
250g butter
2 tbsp castor sugar
1 biji kuning telur
3 cawan tepung gandum
3 tbsp tepung jagung
Sedikit esen vanilla.

Campurkan kesemua bahan dan uli - sama ada dengan tangan ataupun menggunakan mixer. Terpulang sama ada nak buat bentuk gulung atau pun bentuk - bentuk lain yang disukai. Bakar dalam tempoh 15 hingga 20 minit. Siap...


Selamat mencuba....


Monday 23 December 2013

Acara makan - makan: Mini reunion

Assalamualaikum...

Akhir Jun yang lepas, saya telah berkunjung ke bumi yang kaya dengan sejarah Turki atau dengan lebih khusus ke Istanbul...masya Allah...indah sungguh ciptaan Allahs swt...dan saya sangat rindu dengan bumi Al Fateh ini. Kunjungan saya ke sana adalah dengan mengikuti rombongan sahabat yang membawa sekumpulan pelajarnya ke sana. Kami dalam kumpulan 16 orang. Inshaa Allah jika ada masa dan kesempatan, saya akan kongsikan pengalaman yang sangat indah di sana. 

Sekembali dari Istanbul telah menginjak ke Ramadhan. Selepas Syawal, saya menjemput pelajar - pelajar ini ke teratak saya untuk mengeratkan silaturrahim. Sesungguhnya kenangan bersama di bumi bersejarah keagungan Uthmaniyyah itu mencatatkan memori yang sangat indah. Terima kasih kepada Mahiram dan Abeedah yang berkunjung ke rumah saya sehari lebih awal untuk menolong saya menyediakan juadah. 

Saya menyediakan juadah utama nasi dagang. Di samping itu, ada kek coklat, cheese cake dan cream puff. 


Walaupun hanya sebahagian yang dapat hadir, saya sangat gembira. Semoga ukhuwwah ini akan berpanjangan...

PLAIN CHEESE CAKE

Assalamualaikum...

Salam 24hb Disember 2013. 2013 ini sudah semakin ke penghujungnya. Apa khabar iman kita hari ini? Sedari awal pagi hujan turun membasahi bumi...semoga ia adalah hujan rahmat dan hujan yang memberikan manfaat untuk seluruh isi alam. 

Hari ini saya nak berkongsi resepi plain cheese cake. Cheese cake ini dah beberapa kali jugak saya buat. Ada yang keinginan tekak sendiri dan kadangkala permintaan dari rakan-rakan terdekat. Sekadar mengisi masa lapang....bagi saya ia adalah hobi yang sangat best...cuma, membuat kek ini memerlukan emosi yang sangat stabil...pernah beberapa kali saya gagal lantaran jiwa yang sedang galau...cewahhh...jiwang pulak hujan-hujan ni...


Saya dah pernah kongsikan dulu resepi kat sini...cuma time tu, saya pakaikan crown kat kek ni..but don't worry, the recipe and the method is still the same...komen kawan-kawan kek ni sedap...tak muak dan rasa cheese sebenar..so, saya rasa saya akan kekalkan guna resepi ini for this kind of cake.

Saya kongsikan sekali lagi di sini untuk perkongsian dan juga untuk rujukan saya sendiri pada masa-masa yang akan datang:

Bahan - bahan:

Bahan A

250g cream cheese
1/4 buku butter
6 biji kuning telur
60g tepung jagung
1/2 fresh cream
1 tsp esen limau (jika suka)

Bahan B:
125g gula castor
6 biji putih telur.

Cara membuatnya:
1. Pukul Bahan B hingga betul2 kembang (soft peak).
2. Dalam bekas yang berasingan, pukul cream cheese dan butter. Setelah sebati, masukkan kuning telur. Pukul lagi hingga sekata dan masukkan tepung jagung dan seterusnya fresh cream bersama esen limau.
3. Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan ke dalam loyang dan bakar secara steam bath.

Saya tak sempat ambik banyak gambar semasa buat kek ini..dan tak dipotong sebab tempahan orang...so, inshaa Allah next time ok? Selamat mencuba..

Sunday 22 December 2013

CARROT CUPCAKES


Assalamualaikum...

Entry tertangguh lagi...saja nak share carrot cupcakes. Sebenarnya carrot cakes adalah kek yang sering sangat saya buat...sama ada dalam bentuk kek sebiji yang besar atau pun dalam bentuk cupcakes. Akhir - akhir ini saya suka buat dalam bentuk cup cakes kerana tempoh membakarnya yang lagi cepat...dan nak decorate pun agak senang...just piping the cheese...dah siap...


Resepi yang saya gunakan adalah resepi yang saya dah biasa gunakan. Saya pernah share di sini dulu...cuma masa tu saya buat kek sebiji and this time adalah cupcakes. Kali ini adalah atas permintaan jiran saya yang hendak dibawa ke majlis reunion bersama kawan-kawan sekolah.




Selamat menikmati dan mencuba....

SNOW CHEESE CAKE

Assalamualaikum dan salam pagi Isnin kepada semua sahabat-sahabat di alam maya. Masuk minggu baru dan kita sedang meniti hari - hari terakhir di tahun 2013. Tak lama lagi 2014 akan menjelang. dah tercapaikah semua azam yang kita pahatkan untuk 2013? Sudah bertambahkah amal dan keimanan kita? Semoga kita semua sentiasa dipayungi rahmat dan kasihsayangNya...dan semoga taqwa kita semakin meningkat seiring pertambahan usia..



Entry ini adalah yang dah lama tertangguh. Saya sendiri dah lupa bila masa saya buat kek ini. Tapi rasanya masih ada...teringin nak buat lagi...tunggulah masa dan hari yang sesuai yer. Resepinya saya jumpa kat sini. Terima kasih kepada Kak Nor yang sudi berkongsi resepi ini..yang sangat walla rasanya...keknya sangat lembut dengan lelehan cheesenya...aduhai...tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata kesedapannya...hehehe..

Saya copy & paste resepinya disini.

KEK CHEESE BERSALJI
resepi : Sherry mz@MyR
sumber: Kzai@Teratakimpian
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
UNTUK KEK:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) ~ k.nor guna tpg gandum biasa
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM:
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)

UTK TOPPING:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.


Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2013/01/kek-cheese-bersalji-snow-cheese-cake.html#ixzz2oFicM8gl

Membuatnya tidaklah sesusah mana cuma perlukan sedikit usaha sahaja. Saya percaya sesiapapun akan setuju dengan saya bahawa kita akan rasa sangat berpuashati bila apa yang kita buat menjadi walaupun kita berpenat lelah membuatnya...betul tak? Hehehe...saya dah makan kek ini tanpa rasa bersalah...


Kepada penggemar cheese cake,selamat mencuba...I bet you'll love this cake very much.Believe me...

Thursday 19 December 2013

Tahniah Nana dan happy birthday Zafran....

Assalamualaikum...salam pagi Jumaat yang penuh barakah..semoga semua sahabat di dalam rahmat,lindungan dan kasihsayangNya. Semoga setiap apa yang kita lakukan dikira sebagai ibadah oleh Yang Maha Satu.

Semalam, keputusan peperiksaan PMR 2013. Tahniah kepada anak - anak yang berjaya dengan cemerlang. Kepada yang kurang cemerlang, jangan berputus asa...masih ada masa..semoga semuanya dipermudahkan pada masa-masa yang akan datang. Sempena keputusan PMR diumumkan semalam, saya ingin menghadiahkan sebiji kek coklat ini kepada anak jiran saya kerana telah berjaya mendapat keputusan cemerlang 8A. Semoga Nana akan terus berjaya pada masa - masa yang akan datang. Tahniah Nurul Husna binti Zaidi kerana berjaya menjadi anak kebanggaan mak dan abah...


Semalam juga saya mendapat tempahan kek coklat untuk seorang office mate untuk dibawa ke sekolah anaknya hari ini sempena birthday Zafran yang ke-5 tahun. Happy birthday Zafran..semoga menjadi anak yang soleh dan berbakti kepada kedua ibu bapa. Di samping kek coklat, ibunya juga meminta menyediakan cream puff. Dah jadi kebiasaan sekarang, birthday anak-anak disambut di sekolah bersama kawan - kawan...meriah..the more the merrier..orang kata...


Wednesday 18 December 2013

Roti paun ke roti paung???

Assalamualaikum,

Roti paun ke roti paung sebenarnya? Saya tak berapa pasti..sebab roti ni saya rasa terkenal di negeri Terengganu...so, mungkin orang Terengganu yang menambahkan "g" menjadikannya roti paung. Apa nama sekalipun tak kisahlah yer...asalkan roti ni sedap...hehe..

Resepi ni saya ambil hasil dari selongkaran saya di blog ini. Ini adalah salah satu blog favorite saya...dah banyak jugak resepi dari blog ini yang saya cuba..dan hasilnya tidak mengecewakan.



Saya share resepi kat sini untuk rujukan saya pada masa-masa akan datang dan jika ada kawan-kawan nak cuba yer....saya malas nak taip semula.

Rujukan: Dari dapur Madiha

BAHAN2NYA: 
  • 500gm tepung high protien/tepung gandum - saya guna tepung high protein
  • 50gm susu tepung - 
  • 100gm mentega
  • 250ml air
  • 11gm yis
  • 100gm gula halus - nk manis sikit boleh lebihkan gula
  • sedikit pewarna kuning = larutkan bersama yis+air



CARA2NYA:(Saya guna breadmaker - so, campurkan semua, tekan start)
1.     Satukan semua bahan dan uli
2.     Biar adunan naik skali ganda
3.     bulat2 kan doh kecik2
4.     letak dalam loyang yang dioles sedikit mentega.
5.     biar doh kembang sedikit n bakar dlm oven suhu 160" selama 15-20minit

6.     dah masak keluarkan dari oven n griskn dengan mentega kat atas roti...




Percayalah bahawa roti ini sangat lembut dan gebu...tak rugi mencubanya kawan - kawan.Sekian dan selamat mencuba.

Home made pizza

Assalamualaikum wbt....

Bertemu lagi di alam maya...lama saya menyepi...dihambat kesibukan yang tak tahu apa kesudahan..maaf, jika ada pengunjung yang datang menjenguk...mungkin jugak dek kemalasan...apapun, insha Allah akan saya cuba untuk meriahkan kembali dapur saya ini untuk berkongsi apa yang saya suka buat...hehe...

Semalam saya bercuti..mengambil cuti untuk menghabiskan cuti tanpa rekod yang tidak boleh dibawa ke tahun hadapan. Seharian di rumah, terasa macam perlu berbuat sesuatu. Hati dah lama mengimpikan nak buat pizza...walaupun ini bukanlah kali pertama membuatnya tapi keterujaannya adalah mungkin disebabkan saya baru mendapat breadmaker idaman saya...hehe..terima kasih kepada sahabat yang merealisasikan impian saya ini.


Jom saya kongsi resepi pizza yang saya buat semalam. Resepi ini saya ambil daripada buku resepi yang disertakan bersama - sama dengan breadmaker yang saya beli. Hasilnya, saya suka dengan tekstur rotinya itu. Sedappp...lepas ini saya rasa saya akan kekalkan resepi ini.

Bahan-bahan untuk roti pizza:

450g tepung (saya guna tepung gandum jer semalam sebab kehabisan high protein)
250ml air
1 tbsp minyak zaitun
1 1/2 tsp garam
1 tsp gula
1 tsp yis

Oleh kerana menggunakan breadmaker, semua adunan ini dicampurkan dan seterusnya breadmaker tersebut telah menjalankan tugasnya dengan baik...hehe...




Untuk toppingnya, saya hanya gunakan bahan yang saya ada dirumah sahaja.

Daging kisar
Sosej
Sos spageti
Mozarella cheese...

Selamat mencuba kawan-kawan...yang kat rumah saya ni..dah habis dah..dah masak panas-panas, saya bawa ke rumah jiran...licin...